3 sätt att bränna keramik hemma

När man gjort föremål i keramik vill man bränna dem för att de ska få en fast och hållbar form. Obränd keramik är skör och suger åt sig vatten. Det är därför inte lämpligt att ha vätska i föremål du har skapat om du inte först bränner dem.

En berättelse från Indien

En vän till mig berättade att man i Indien för drygt 20 år sedan brukade få te serverat i obränd keramik i kollektivtrafiken. Dessa slängde man sedan eftersom de bara betraktades som engångsmuggar. I samma indiska stad – New Delhi – hade muggarna lite samma syfte som engångsmuggarna i plats som vi använder i Sverige just på den här järnvägsstationen. Obränd keramik håller inte samma kvalité som när den bränts och de var tillverkade . Hade dessa muggar blivit upphettade tills de fått sin fasta hade de säkert inte bara kasserats som i den här berättelsen.

Är det helt nödvändigt att bränna keramiken?

Ska du bara ha din keramik på en hylla som inredning kanske du egentligen klarar dig utan att bränna den. Det kommer hålla i många år om det stannar på sin plats. I de flesta fallen när drejar ett föremål vill åt hållbarheten man får vid bränningen och har du gjort en skål du vill använda är bränningen helt nödvändig. Om du har gjort ett föremål keramik och har frågor kring bränning ska vi försöka besvara dem med den här artikeln.

Att lära sig arbeta med keramik är en konst och själv bränningen är en av de mer komplicerade delarna. Att bränningen av keramik kräver väldigt hög hetta gör det till något som försvårar processen med att göra keramik hemma. Bränningen kräver både utrustning – t.ex. i form av en keramikugn – och kunskap kring upphettningen – t.ex. vid vilken temperatur man når den kritiska punkten att göra keramiken vattentålig. Som alltid när du jobbar med värme i mycket höga temperaturer måste du var väldigt försiktig så att du inte riskerar att bränna dig och ge föremålen lång tid att svalna av. Har du en bra keramikugn är risken mindre att något går fel. Gör du bränningen hemma måste du vara försiktigare. Keramik som värms till över 1000 grader behöver en betydligt mycket längre till avsvalning än vad exempelvis en vanlig kastrull behöver när du lagar mat på en spis. Den kraftiga hettan dessa föremål utsätts och den temperatur de når gör att du måste låta föremålen svalna under en lång tid.

Det bästa sättet att bränna keramik hemma är att gå en kurs som innefattar tekniker för bränning. Att gå en kurs är ett bra sätt att komma igång med att lära sig processen och där kursen hålls är det i princip helt säkert att det finns en keramikugn tillhands.

Bränna keramik i en ugn

En keramikugn gör det möjligt att uppnå mycket de höga temperaturerna som krävs för att bränna keramik. En vanlig ugn räcker inte. Du måste kunna hetta upp dina föremål till över 500-600 grader, gärna mycket varmare än så. En lämplig ugn som kan åstadkomma detta kostar minst flera tusen men ofta mycket mer än så. Om du vill prova någon enstaka gång att härda ett föremål kan du hyra en ugn. Kolla i så fall i ditt närområde efter möjligheter att göra detta.

3 Sätt att bränna keramik hemma

Du kan använda dig av någon av dessa metoder för att enkelt bränna keramik på din gård. Det är viktig att göra detta på en brandsäker plats och vidta att nödvändiga försiktighetsåtgärder som gör utförandet säkert. Dessa metoder bör vara tillräckliga för att temperaturen ska överstiga 500-600 grader. Är du över den temperaturen bör du vara över den kritiska temperaturen som krävs för föremålet ska bli vattenbeständigt.

Tegelstenar

Ett enkelt sätt att bränna keramik är med hjälp av några tegelstenar. Med tegelstenarna ska du bygga upp fyra väggar och täta springorna mellan dem med lite lera. Fyll på med en mycket riklig mängd sågspån/kutterspån. Tänd nu på spånen och lägg på ett lock. Ge det gott om tid till att svalna när du är klar.

Grytbränning

Till detta behöver du en stor gryta av gjutjärn, ett stort lerkärl, en plåthink eller liknande. Du behöver sedan fylla denna med sågspån, halm eller liknande. Ställ hinken, kärlet eller grytan upp och ner och elda sedan runt om.

Gropbränning

Den här metoden är lite svårare att lyckas med än de andra. Det går till så att du först gräver en grop som är en storlek som räcker till att fylla på med brännbart material – t.ex. sågspån, halm eller kutterspån – och sedan lägger du keramiken bland det brännbara materialet. De till att keramiken ligger en bit ner under allt i gropen. Nästa steg är att du sprider ut ordentligt med glöd över spånen. Lägg nu över ett stort lock av valfritt eldtåligt material och låt stå över natten medans glöden äter sig genom allt material. Öppna igen dagen efter.

Sammanfattande ord

Ingen av dessa metoder är särskilt lämpade för nybörjare. Det bästa är som sagt om du går en kurs och lära dig allt du behöver veta där. Om du ändå känner dig erfaren och trygg nog att ge dig på en av de tre metoderna att bränna keramik hemma i din trädgård gör du det på din egen risk, så var noga med att göra allt med försiktighet och med respekt för elden. Om du förstår och håller uppsikt behöver det inte alls vara svårt. Det är också en mycket rolig sak att prova som är mycket belönande när man få se slutresultatet.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.