En guide för att snickra ett soffbord

Att snickra sina egna möbler är något som gör ditt hem unikt och känslan efter att ha färdigställt ett hantverk som du är nöjd över ger en inre tillfredsställelse som är svår att matcha. Oftast så är det bara fantasin som begränsar vad som är möjligt att göra förutsatt att verktygslådan täcker de basala behoven för en hemmasnickrad möbel. 

Snickra eget soffbord

Steg-för-steg guide

Tid som behövs: 3 timmar.

Denna guide ger en inblick i hur du kan snickra ett snyggt soffbord med rätt så enkla medel.

 1. Skissa din skapelse

  Steg ett är att göra en skiss på soffbordet, detta är egentligen grunden för alla hantverk där man måste få ner sina tanker idéer på blad för att projektet ska bli konkret och genomförbart.

 2. Gör en kapnota – En sammanställning av allt du behöver

  Nästa steg är att göra en kapnota, detta betyder att man skriver ner hur mycket man behöver av varje material som du tänker använda. Till detta soffbord behövs 1 MDF-skiva med måtten 1000*600*18 mm och 1 regel i valfritt virke som är 45*45*2500 mm.

 3. Ta det första byggsteget

  I det första byggsteget så börjar du med att kapa 4 stycken 600 mm långa bitar från regeln som är 2500 mm.

 4. Såga varje bit med 45 graders vinkel

  Därefter sågar du varje bit av regeln med 45 grader vinkling i ena ändan på de 4 regelbitarna, detta för att benen som håller upp bordet ska vara vinklade. Det enklaste sättet att få en 45 graders vinkling är att använda sig av en vinkelhake.

 5. Markera vart varje ben ska sitta

  Innan allt ska monteras behöver du markera vart varje ben ska sitta. Detta gör du förslagsvis genom att gå in 25 mm från varje hörnsida men det viktigaste är inte vart benen sitter så länge de sitter till synes symmetriskt.

 6. Dags att montera alla delar

  Nu ska allt monteras och till detta behöver du 4 stycken skruvar med måtten 4 mm*55 mm. För att göra det lättare att veta var du ska fästa skruven så kan du göra en punkt 45 mm från den vinklade sidan. Därefter skruvar du vertikalt, rakt ner i MDF-skivan.

 7. Använd din egna kreativitet när du slutför designen

  Nu bör soffbordet vara färdigställt men det viktigaste steget är ännu inte gjort vilket är att pynta bordet och göra det till sitt eget. Det här steget lämnas till hantverkaren som nu ska välja huruvida bordet ska målas i en viss färg, oljas eller om det bara får vara som det är.

Detta var en steg för steg-guide på hur du kan bygga ett enkelt soffbord. När det handlar om att snickra möbler så anges mått nästan alltid i millimeter för att det är så pass mycket mer exakt än centimeter.

För någon som inte är van vid detta så kan det vara klurigt att omvandla och visualisera hur exempelvis 600 mm ser för att man är van vid att höra det i cm. Guiden går att följa ordagrant men det går väldigt bra att ändra saker när det kommer till form och design.

Du bör dock alltid göra en skiss och en kapnota innan du sätter igång och bygger. Kapnotan används för att räkna ut materialkostnaden så att du ska kunna värdera om det är rimligt att använda dem. När skiss och kapnota är gjort så kan man låta byggprocessen komma igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.