Gjut kreativt i betong – så gör du

Betong har många användningsområden. Snickare och byggföretag använder det flitigt i allt från att bygga hus, där ett exempelvis används till att lägga grunden, till stora projekt som broar och höghus, dessa görs också ofta i betong.

Betong har numera etablerat sig som material till alla slags byggnader men det är också populärt till olika inredningsobjekt. Det är ett mångsidigt material och vill du själv skapa ditt eget unika hantverk så är betonggjutning en god idé. Följ några få grundregler så är det inte så svårt.

Här kan du med en enkel steg-för-steg-guide lära dig grunderna för att gjuta i betong.

Material och verktyg

Du behöver absolut inte lägga ned tusentals kronor på material och verktyg. Det du ska ha för att sätta igång är:

 • En säck finbetong. Finbetong rekommenderas till hantverk. Det finns lite olika typer av finbetong. Säg till i butiken att du ska hobby-gjuta så hjälper de säkert till. Priset kan ligga kring 60-70 kr för 25 kilo.
 • Vatten i en tillbringare eller liknande så du kan hälla lite i taget
 • En hink att blanda i och något att röra runt med. En trädgårdsspade fungerar bra.
 • Plasthandskar och gärna munskydd eftersom det dammar om betongpulvret.
 • Något att skydda golvet med om du är inomhus
 • Matolja och pensel.
 • Formar att gjuta i.

Du behöver inte köpa gjutformar utan du kan använda till exempel glassbyttor, läskburkar eller yoghurtburkar. Det går att använda i stort sett vad du vill. För att gjuta mindre saker är plast det bästa. De är med sin glatta yta lättare att ta loss. Locka fram din kreativitet och utforska vad du har i dina gömmor som skulle passa.

Tid som behövs: 3 timmar.

Börja skapa steg för steg

Nu är du redo för att skapa dina alster. När det är mindre mängder betong som ska blandas så går det bra att röra för hand. Ha i åtanke att färdig blandning måste användas inom en viss tid, så gör hellre för lite än för mycket. Oftast är det 30-60 minuter du har på dig. Det står på förpackningen.

 1. Blanda betongen i en hink.

  Späd försiktigt betongpulvret med lite vatten, rör om rejält och fortsätt så tills blandningen har en konsistens som tjock havregrynsgröt. Exakta mått finns inte utan du får arbeta med vatten och betongpulver och känna efter. Häller du i för mycket vatten så det blir för löst vilket i sin tur ger lägre hållfasthet. Kom ihåg att det behövs mindre vatten än du tror.

 2. Olja in formarna.

  Pensla med matolja på formarna på de sidor som har kontakt med betongen. Då släpper betongen lättare när den stelnat.

 3. Ge betongen form.

  Nu ska betongen hällas i formarna. Beroende på vad du vill gjuta så kräver formarna olika teknik. Ytterform som du häller betongmassan i eller så har du en innerform som ska tryckas ned i betongen.

  Ytterform: Häll över betongen i formen och packa den noga. Betongen har luftbubblor så om du vill ha en slät yta så kan du slå formen lätt mot en bordsyta eller golvet. Du kan då se hur luftbubblorna spricker. Vill du ha en lite kargare yta ska du låta bli att slå bort alla bubblor.

  Innerform: En innerform måste du ha för att få ett hålrum, till exempel om du gjuter en kruka. Då trycker du ned formen i betongmassan. Tänk på att när betongen stelnar kan innerformen pressas uppåt och det vill vi inte. Därför kan du tejpa fast den eller lägga något tung i den.

 4. Betongen ska brinna långsamt.

  Det kallas att den brinner när den stelnar. Den får inte brinna för hastigt utan täck med plast. Den kan gärna fuktas med jämna mellanrum. Riktigt små saker kan vara klara på ett dygn och större kan ta flera dagar innan de är redo.

 5. Knacka ut betongen.

  Så är betongen härdad och det är dags att knacka ut den. Med bra, enkla formar brukar det vara enkelt. Sitter det fast ordentligt kan du använda en gummiklubba med lätt hand. Är det helt omöjligt får du ta sönder formen och förhoppningsvis är du inte rädd om den.

  Om du vill kan du ytbehandla dina skapelser med till exempel, såpblandning, eller använda någon färdig produkt från butiken. Inte nödvändigt, men det ger lyster och mjukhet. Betonggjutna dekorationer ser avancerade ut så nu kan du stolt kalla dig kreatör.

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.